In een algemeen gezond dieet zijn er altijd trucjes om het gebruik van de producten die we consumeren verder te verbeteren. In feite kunnen we bepaalde voedingsmiddelen strategisch combineren om voedingsstoffen effectiever op te nemen.
Op deze manier maximaliseren we de voordelen van vitamines en mineralen en maken we optimaal gebruik van al hun eigenschappen, iets wat we ‘voedingssynergieën’ noemen en waar we vaak niet genoeg aandacht aan besteden.
Vandaag gaan we het hebben over drie zeer belangrijke combinaties.
IJzer en vitamine C
IJzer en vitamine C vormen een geweldig paar. Het ijzer in plantaardig voedsel (peulvruchten, groene bladgroenten of zaden) wordt slechts voor 40% door het lichaam opgenomen, dus het overgrote deel gaat verloren. Als we deze voedingsmiddelen echter samen met andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C consumeren, kan de biologische beschikbaarheid worden verhoogd tot 67-70%, omdat het ijzerijzer wordt omgezet in een beter oplosbare vorm, ijzerhoudend ijzer, waardoor het gemakkelijker wordt opgenomen in de dunne darm. Op deze manier kan plantaardig voedsel worden gecombineerd met citrusvruchten of rauwe rode peper, voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C.
Een perfecte combinatie om de opname van deze voedingsstoffen te maximaliseren is een boerenkool salade met een citroendressing.
Calcium en vitamine D
Je botten zullen je dankbaar zijn voor deze combinatie. We weten allemaal dat ons lichaam calcium nodig heeft om sterke, gezonde botten op te bouwen en te behouden, en om goed te worden opgenomen heeft het de beroemde ‘zonneschijnvitamine’ nodig.
Het is de moeite waard om te onthouden dat peulvruchten, groenten, zuivelproducten en derivaten een belangrijke bron van calcium zijn. Aan de andere kant zijn er weinig voedselbronnen van vitamine D (verrijkte melk of granen, vette vis, eieren, etc.). De belangrijkste manier om het te verkrijgen is echter door directe blootstelling aan de zon, gedurende minstens 15-20 minuten.
Kurkuma en zwarte peper
Kurkuma is een specerij met krachtige ontstekingsremmende eigenschappen dankzij de belangrijkste werkzame stof, curcumine. Curcumine wordt echter niet goed geabsorbeerd uit zichzelf, het heeft piperine nodig, een stof die voorkomt in zwarte peper, die de absorptie van curcumine met wel 2000% kan verhogen.
Deze synergie maakt kurkuma en zwarte peper een ideale combinatie voor het bestrijden van ontstekingen en het verbeteren van de algehele gezondheid.