De voedingsstoffen werken in op micro-organismen die de spijsvertering en het metabolisch evenwicht bevorderen; ontdek alle voordelen
Een gezonde darm vermindert het risico op het ontwikkelen van ontstekingsziekten, volgens het Mayo Clinic Institute. Gastro-enteroloog Victor Chedid adviseert een uitgebalanceerd dieet met groenten, zaden, bonen, fruit, volle granen, noten, oliezaden en olijfolie.
Om de darmgezondheid te verbeteren, benadrukken de National Institutes of Health in de Verenigde Staten het eten van langzamere en kleinere maaltijden, het instellen van een rustperiode voor de darmen, het onder controle houden van stress, het proberen een routine op te bouwen voor het functioneren van het maag-darmkanaal en het overwegen van probiotica via een medisch consult.
Het Sanitas Medical Centre (Spanje) wijst erop dat een gezonde darm essentieel is omdat het de opname van voedingsstoffen bevordert, het immuunsysteem ondersteunt, de stemming helpt verbeteren en chronische ziekten zoals diabetes, hartaandoeningen en inflammatoire darmziekten voorkomt.
In deze context is een bekend zaadje een geweldige bondgenoot voor de darmgezondheid. Volgens de Spaanse Academie voor Voeding en Diëtetiek iskoffie een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld en wordt het gekenmerkt door zijn bijdrage aan organische zuren, cafeïne en antioxidanten.
Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Microbiology of Nature onthult dat koffie een grote invloed heeft op de darmgezondheid. Volgens de resultaten voedt en stimuleert koffie sommige bacteriën die in de darmmicrobiota leven en die helpen bij de spijsvertering, het metabolisch evenwicht en het stimuleren van het immuunsysteem.
Koffie voedt de bacteriën met bioactieve bestanddelen en deze werken in de darm ten goede. Bovendien rapporteerde het voedingswetenschappelijke bedrijf ZOE dat antioxidantverbindingen in koffie helpen om de bloeddruk en bloedsuikerspiegel onder controle te houden.