Naast zijn unieke uiterlijk staat paarse maïs bekend als het ‘Inca-elixer van de eeuwige jeugd’ omdat het verschillende gezondheidsvoordelen biedt, waaronder zijn rol in het voorkomen van vroegtijdige veroudering.
Paarse maïs staat bekend als het ‘Inca-elixer van de eeuwige jeugd’ vanwege de verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder de rol bij het voorkomen van vroegtijdige veroudering (Sabor peruano)
In de vruchtbare gronden van Sicaya, aan de oevers van de rivier de Mantaro, in de provincie Huancayo (Junín), vinden we de ‘Sicainito’, de innovatieve variant van het hoofdingrediënt van een emblematische drank en dessert van de Peruaanse gastronomie zoals ‘chicha morada‘ en ‘mazamorra morada’.
Het is paarse maïs, een superfood dat oorspronkelijk uit de Peruaanse Andes komt en wordt gekenmerkt door het feit dat het de enige maïs ter wereld is die een paarse kroon, schutbladeren en korrels heeft door een natuurlijk pigment dat anthocyanine heet en dat ook kleur geeft aan vruchten zoals bosbessen, kersen en frambozen.
Naast het unieke uiterlijk staat paarse maïs bekend als het ‘Inca elixer van de eeuwige jeugd ‘ omdat het verschillende gezondheidsvoordelen biedt, waaronder de rol in het voorkomen van vroegtijdige veroudering. Daarnaast bestrijdt paarse maïs ook bloedarmoede en versterkt het botten.
Paarse maïs voorkomt vroegtijdige veroudering
Paarse maïs is een van de rijkste bronnen van anthocyanen, antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren. Dit zijn moleculen die gezonde cellen aantasten en kettingreacties veroorzaken die weefsels en organen beschadigen. Dit heeft invloed op celveroudering en de ontwikkeling van verschillende soorten kanker.
Onderzoek van de doctor in de farmacie en biochemie Mario Carhuapoma, uitgevoerd in 2019, heeft aangetoond dat de anthocyanen die aanwezig zijn in het paarse pigment van het hart (of coronta) en in de korrels van deze maïs, de vorming van kanker van de dikke darm en andere organen van het menselijk lichaam helpen voorkomen .
Paarse maïs bestrijdt bloedarmoede
Naast anthocyanen bevat paarse maïs belangrijke mineralen zoals ijzer, dat essentieel is voor het verbeteren van het hemoglobinegehalte in het bloed en het bestrijden van ziektes zoals bloedarmoede en ondervoeding.
Zonder het benodigde ijzer kan het lichaam niet genoeg hemoglobine produceren, de stof in rode bloedcellen waardoor ze zuurstof kunnen vervoeren. Als gevolg hiervan kan bloedarmoede door ijzertekort leiden tot vermoeidheid en kortademigheid.
Paarse maïs versterkt botten
Paarse maïs bevat ook calcium, essentieel voor de vorming en versterking van botten en tanden, en fosfor, essentieel voor de vorming van eiwitten die nodig zijn voor de ontwikkeling, het herstel en het behoud van cellen en weefsels.
Het lichaam heeft calcium nodig om sterke, gezonde botten te vormen en te behouden. Daarnaast helpt dit mineraal spieren, zenuwen en cellen normaal te functioneren.
Andere eigenschappen van paarse maïs
Andere eigenschappen van paarse maïs hebben te maken met de verbetering van de bloedsomloop, daarom wordt de frequente consumptie ervan aanbevolen voor mensen met een hoge bloeddruk.
Het helpt ook om het slechte cholesterol te verlagen, waardoor dyslipidemie wordt voorkomen of verminderd, en het beschermt slagaders en aderen tegen haarvatfragiliteit, waardoor bloedingen worden voorkomen.
Paarse maïs helpt bij de synthese van vetzuren die zich in het lichaam opstapelen, wat wordt aanbevolen voor patiënten met diabetes of obesitas.
Aangezien het een plantaardig voedingsmiddel is, is het rijk aan vezels, wat de spijsvertering verbetert en maag- en darmziekten voorkomt. Omdat het een verzadigd gevoel geeft, is de consumptie ervan aan te raden in voedzame diëten.
Geschiedenis van paarse maïs
Paarse maïs is een voorouderlijke variëteit van het gras Zea mays, inheems in de Zuid-Amerikaanse Andes, die al minstens 2500 jaar wordt geconsumeerd.
In het pre-Spaanse Peru stond het bekend als oro sara of kulli sara. Het werd ook verbouwd in Yucatan en door de Hopi en Navajo indianenstammen in de Verenigde Staten. De teelt is echter het meest wijdverspreid in Peru.
Dit supervoedsel is afgebeeld op aardewerk uit de Mochica cultuur en de Inca’s gebruikten het zowel als voedsel als voor textielverf.
Verschillende kroniekschrijvers geven aan dat in de koloniale tijd de mazamorra morada werd gecreëerd, een dessert waarin meel van paarse maïs en zoete aardappel werd gemengd met suiker en verschillende uit Spanje meegebrachte gedroogde vruchten. De voorliefde voor dit dessert leidde tot de uitdrukking “limeño mazamorrero”, populair gemaakt door de schrijver Ricardo Palma, auteur van de beroemde “Tradiciones peruanas” (Peruaanse tradities).
Paarse maïs: vitaminen en mineralen
Paarse maïs bevat de volgende vitaminen en mineralen :
- Vitamine A
- Vitamine B1
- Vitamine B2
- Vitamine B3
- Vitamine B9
- Vitamine C
- Calcium
- Fosfor
- Zink
- IJzer
- Kalium
Culinair gebruik van paarse maïs
In Peru wordt paarse maïs voornamelijk geconsumeerd in chicha morada en mazamorra morada.
Internationaal wordt het gebruikt in desserts zoals pudding, cupcakes en crêpes.
Het wordt ook gebruikt om ander meel, zoals tarwemeel, gedeeltelijk te vervangen door biologisch paars maïspoeder, dat glutenvrij is.
Het wordt aanbevolen om 5-10 g per dag te consumeren en kan worden verwerkt in sappen, desserts, jam, yoghurt, pasta’s en tamales.
In de Verenigde Staten en Europa wordt het gebruikt als natuurlijke kleurstof in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.