De juiste kaliumniveaus ondersteunen het zenuwstelsel, een goede spiersamentrekking en gezonde voeding. Kalium is een essentieel mineraal voor het goed functioneren van ons lichaam. De juiste hoeveelheden helpen het zenuwstelsel, de juiste samentrekking van spieren (waaronder het hart) en verbeteren de voeding, van de assimilatie van elementen tot de eliminatie van afvalstoffen. Volgens het Amerikaanse National Institute of Health is de aanbevolen dagelijkse inname voor mannen 3.400 milligram en voor vrouwen 2.600. Helaas komt het vaak voor dat zowel mannen als vrouwen een kaliumtekort hebben, waardoor ze gemiddeld iets te weinig binnenkrijgen.
Er zijn veel alledaagse voedingsmiddelen die kalium bevatten, maar het populairst is de banaan. Er zijn echter ook andere voedingsmiddelen die ook een rijke bron van kalium zijn, zelfs in hogere verhoudingen, en die, hoewel ze niet exotisch zijn, minder vaak voorkomen in het Spaanse dagelijkse dieet
Pistachenoten
Pistachenoten bevatten bijna drie keer zoveel kalium per 100 gram als bananen. Volgens de Spaanse Voedingsfederatie (FEN) hebben pistachenoten 811 mg per 100 gram en bananen 350 mg. Wortel heeft slechts 255 mg. Het heeft ook antioxidanten, eiwitten en gezonde vetten. Het reguleert het cholesterol, verlaagt het slechte cholesterol en verhoogt het goede cholesterol, en er is aangetoond dat het effectief is bij het voorkomen van maculadegeneratie in de ogen. Het is ook ontstekingsremmend, heeft vitamine B6 en versterkt de immuunrespons.
Andere voedingsmiddelen met meer kalium dan banaan
Er zijn verschillende voedingsmiddelen die meer kalium bevatten dan bananen. Dit zijn onder andere de volgende:
Pompoen
Pompoen is een overvloed aan bètacaroteen, een zeer heilzame antioxidant voor de gezondheid van huid en ogen die bijvoorbeeld ook in tomaten zit. Het consumeren van pompoen is een natuurlijke bescherming tegen verschillende visuele aandoeningen: daarnaast verlaagt het de bloeddruk en verzacht het schadelijke effect van een teveel aan zout, waardoor het ook meewerkt aan het verzorgen van de bloedvaten.
Zoete aardappel
Deze zoete knol, die ook wel zoete aardappel wordt genoemd , vooral in Latijns-Amerika, bevat veel meer kalium dan de banaan (bijna twee keer zoveel) en heeft bètacaroteen, vitamine C en, vreemd genoeg, heel weinig suiker. Hij is ideaal voor salades, purees en desserts.
Snijbiet
Met een iets hoger kaliumgehalte dan de banaan, is wat opvalt aan deze groente de rijkdom aan vitamine A, C en K (die de botten versterkt), evenals magnesium en ijzer. Omdat het natuurlijke nitraten bevat, helpt het bovendien de bloedvaten te verwijden door ze te verwijden.
Andere kaliumrijke bondgenoten
Voedingsmiddelen die een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan de dagelijkse kaliumbehoefte zijn abrikozen, avocado, appels, sinaasappels, spinazie, boerenkool, tomaten, komkommers, aubergines, wortels, aardappelen, witte bonen, erwten, witte yoghurt, kip, heilbot, tonijn en kabeljauw.